نوع مقاله : مروری
نویسندگان
1 کاندیدای دکتری تخصصی روانشناسی سلامت، گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
2 روانپزشک و استادگروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
3 دانشجو کارشناسی روانشناسی، گروه روانشناسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
چکیده
در سال 2014 حدود ششصد میلیون نفر در دنیا دچار چاقی بودند که نشاندهندهی افزایش صد در درصدی طی 25 سال گذشته است. پیشنهاد شده است که اعتیاد به مواد غذایی خاصی میتواند عاملی دخیل در پرخوری و چاقی متعاقب آن باشد. اعتیاد غذایی موضوعی مناقشهبرانگیز است که با وجود بسیاری ویژگیهای مشترک با مصرف موادی چون تنباکو و الکل و همچنین شباهتهایی با اعتیاد رفتاریِ قماربازی که در پنجمین نسخهی راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی ذکر شده، هنوز رسماً بهعنوان یک اختلال شناخته نمیشود. طرفداران فرضیه اعتیاد غذایی بر این باورند که برخی غذاهای فاقد ارزش غذایی و پرانرژی (یا مواد تشکیلدهنده این غذاها مانند نمک، شکر و چربی) می-توانند در کسانی که این مواد را مصرف میکنند، اعتیاد ایجاد کند. افراد دارای رفتارهای خوردن اعتیاد مانند، بیشتر انرژی موردنیازشان را از غذاهای پرانرژی، بستهبندی شده و فراوری شده تأمین میکنند و شواهد مبتنی بر پژوهش، شباهتهایی زیستی شیمیایی و رفتاری بین پرخوری اجباری و وابستگی به داروهای روانگردان را نشان دادهاند. غذاهایی که پتانسیل ایجاد اعتیاد را دارند شامل مواد غذایی شیرین، کربوهیدراتها، غذاهای چرب، ترکیب شیرینی و چربی و غذاهای فرآوری شده، فستفودها و همچنین غذاهای دارای مقادیر زیاد نمک هستند. استفاده رو به رشد فستفودها، از نگرانیهای متخصصان در این حوزه است، چون میتواند باعث ابتلا به چاقی و بیماری شود. نمک، شکر و چربی اضافه شده به غذا، طعمی را ایجاد میکند که باعث افزایش تمایل مردم به مصرف این غذاها میشود. حسی که به تفسیر خیلیها نوعی اعتیاد داشت.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
Food addiction and fast food addiction, related factors and diseases
نویسندگان [English]
- Maryam Mardani 1
- Reza Rostami, 2
- Ali Hemmati, 3
1 PhD Candidate of Health Psychology, Department of Psychology, Faculty of Psychology and Education.University of Tehran, Tehran, Iran
2 Psychiatrist and Professor Department of Psychology, Faculty of Psychology and Educational Sciences, University of Tehran, Tehran, Iran
3 BA Student of Psychology, Department of Psychology, Ahvaz Branch, Islamic Azad University, Ahvaz, Iran
چکیده [English]
In 2014, about 600 million people worldwide were obese, representing a 100 percent increase over the past 25 years. It has been suggested that certain food addictions may be a contributing factor to overeating and subsequent obesity. Food addiction is a controversial issue that, despite its many commonalities with the use of substances such as tobacco and alcohol, as well as the similarities with gambling behavioral addiction listed in the fifth edition of the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, is still officially It is not recognized as a disorder. Proponents of the food addiction hypothesis believe that some low-energy, high-nutrition foods (or ingredients such as salt, sugar, and fat) can cause addiction in those who consume them. People with addictive eating behaviors get most of their energy from high-energy, packaged, and processed foods, and research-based evidence has shown biochemical and behavioral similarities between binge eating and psychotropic dependence. . Foods that have the potential to cause addiction include sugary foods, carbohydrates, fatty foods, sweet and fatty and processed foods, fast foods as well as foods high in salt. The growing use of fast foods is a concern for experts in this field, as it can lead to obesity and disease. Salt, sugar and fat added to food create a taste that increases people's desire to consume these foods.
کلیدواژهها [English]
- Food addiction
- fast food addiction
- diseases